Coronavirus in China

In Wuhan, een stad in China, is het Coronavirus uitgebroken. De Chinese overheid neemt vergaande maatregelen om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Globi China Advies informeert je over de actuele ontwikkelingen rondom het virus en de maatregelen die worden genomen. En vertelt je verhalen die rechtstreeks afkomstig zijn van onze netwerken in onder andere Beijing, Shanghai, Xiamen en Chengdu.

Wat is het Coronavirus?

Het nieuwe virus dat in Wuhan, China, is uitgebroken, is een nieuwe variant van de coronavirussen die we al kenden van ziektes als SARS en MERS. Het virus heet Corona omdat het virus, wanneer je door een microscoop kijkt, op een kroon lijkt. Corona is latijn voor kroon.

De symptomen van het virus lijken sterk op die van een verkoudheid. Denk aan longklachten, kortademigheid, hoesten en het hebben van koorts. Kwetsbare patiënten, waaronder ouderen, kunnen daaraan overlijden.

Het virus wordt overgedragen van dieren naar mensen en van mensen naar mensen. In China wordt iedereen opgedragen nog meer op hygiëne te letten. Veel Chinezen droegen al een mondkapje in verband met de smog in de grote steden, maar nu doen nog veel meer mensen dat. Dat het dragen van een mondkapje besmetting tegen gaat is echter niet gebleken uit onderzoek.

Waar is het virus aangetroffen?

Het virus is uitgebroken in Wuhan, een miljoenenstad in de provincie Hubei. Vanuit China heeft het virus zich verspreid naar andere delen in de wereld. Er zijn besmette gevallen bekend uit onder andere Japan, Thailand, Australië, Frankrijk en Duitsland. RTL heeft een interactieve kaart waarop de actuele status rondom geconstateerde besmette gevallen wordt bijgehouden.

“Een kentekenplaat uit Hubei moeten we aan de politie doorgeven”

Lucy (Xiamen) vertelt hoe het virus het dagelijkse leven beïnvloedt

Coronavirus in China: Chinese humor in tijden van nood

Hoe Chinezen tijdens de uitbraak van het Coronavirus en de lockdown het hoofd koel houden met humor en creatief verzonnen spelletjes

Hoe heeft het virus kunnen ontstaan?

Hierover is nog geen duidelijkheid. Er was een vermoeden dat het virus heeft kunnen ontstaan op een markt met zo’n duizend stallen waar onder andere kippen, fazanten, vleermuizen, marmotten, slangen, herten en de organen van konijnen en andere wilde dieren werden verkocht. Toch is deze niet als officiële bron vastgesteld. Het blijkt namelijk dat de eerste patient het virus niet op die markt heeft opgelopen. Wel heeft de markt waarschijnlijk een rol gespeeld in de vroege verspreiding van het virus. En duidelijk is dat het virus uit de dierenwereld naar mensen is overgesprongen.

Kan ik nog naar China reizen?

Voor het meest actuele reisadvies voor China adviseren we de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te bekijken. Globi China Advies is een zusteronderneming van Globi. Globi ondersteunt scholen in het organiseren van uitwisselingen naar China en adviseert scholen die in maart en april een reis naar China gepland hebben staan uit voorzorg te annuleren.

Heb je vragen over het Coronavirus in China?

Neem contact op