Corona

Corona: Chinese humor in tijden van nood

By 01/30/2020 november 23rd, 2020 No Comments

Humor als medicijn in tijden van nood, paniek of onrust is (geruststellend genoeg) een internationaal fenomeen. In Westerse ogen komen Chinezen vaak wat streng en humorloos over, maar niets is minder waar. Uiteraard is Chinese humor wel anders dan de onze. Grove grappen worden niet gemaakt, er wordt nooit de draak gestoken met nationale symbolen en Chinezen denken over grappen over (situaties in) China hetzelfde als wij over grappen over onze ouders: zelf mag je ze wel maken, maar als een ander het doet steekt het.

Hieronder een kleine greep uit de filmpjes en foto’s die dezer dagen op Wechat (Chinese Whatsapp) worden verspreid om elkaar onderling wat ‘comic relief’ te bezorgen.

Samen mahjong spelen is –zeker rond Chinees nieuwjaar- een traditie in heel veel delen van China. Met besmettingsgevaar op de loer hebben deze mensen –gekscherend uiteraard- verregaande beschermende maatregelen genomen.

Mondkapjes zijn in heel China een schaars goed geworden. Sommige mensen maken van lege waterflessen zelf een beschermend gezichtsmasker en weer andere gebruiken groenten en fruit om zelf mondkapjes mee te maken.

De mensen in dit filmpje hebben naar eigen zeggen het meest effectieve beschermingsmiddel tegen het corona-virus gevonden! 

Als je vanwege een lockdown opgesloten zit in je woning slaat op een gegeven moment de verveling toe. Gelukkig weten veel mensen toch creatieve oplossingen te bedenken om de tijd door te komen.

Een ietwat bittere maar toch ook lollige observatie over de lockdown wordt door meerdere mensen via wechat gedeeld “Tot op heden sloten mensen dieren altijd in kooien op. Dit Chinees nieuwjaar is het dieren echter gelukt tientallen miljoenen mensen in kooien op te sluiten”

Een wat flauw grapje (Chinees:冷笑话) in de vorm van een wechat-screenshot: 

A: “Ik kom net terug uit Wuhan. Geef me 200 yuan, anders kom ik naar je huis om te spugen” 
B: ? Mag het niet iets goedkoper? 
A: 50% korting. 
B Zend een online transactie van 100 yuan
A: Dank voor de medewerking

Het blijft een trieste situatie natuurlijk, maar gelukkig is er ook in China in deze Corona-tijden nog altijd ruimte voor wat luchtigheid.