AdviesCoronaInternationalisering

“Bij het zien van een kentekenplaat uit Hubei moeten we de politie contacteren”

Het Coronavirus is uitgebroken in China. De Chinese overheid neemt vergaande maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Lucy is docente Engels op een middelbare school in Xiamen, in de provincie Fujian. We vragen haar naar de situatie in Xiamen en haar ervaringen.

Hoe is het in Xiamen? Wat merken jullie van het Coronavirus?

“Over het algemeen is Xiamen onder controle. Volgens de officiële statistieken zijn er vijf mensen gediagnosticeerd met het nieuwe virus en vier mensen zijn ‘verdacht’. In vergelijking met andere Chinese steden lijkt Xiamen relatief veilig. Onze lokale overheid heeft alle KTV’s (karaokebars), amusementsparken, fitness centra, musea, parken en toeristenattracties gesloten. En iedereen opgedragen een masker te dragen wanneer je naar buiten gaat. De scholen hebben het opstarten (na de nieuwjaarsvakantie) uitgesteld en we weten niet wanneer de school weer gaat beginnen. Wanneer we auto’s zien met een kentekenplaat uit Hubei of we kennen iemand die terugkomt uit Hubei, dan moeten we dit doorgeven aan de politie. Deze mensen zijn potentiële dragers van het virus en de politie zal hen moeten traceren. Voor de meeste mensen hier betekenen de omstandigheden vooral dat ze het meeste van hun tijd thuis doorbrengen.”

Hoe ziet het dagelijkse leven er nu bij jullie uit?

“De straten zijn leeg en stil. Je ziet bijna niemand buiten. Er rijdt ook geen enkele taxi. De metro rijdt wel nog steeds, maar er zijn minder bussen, vluchten en treinen die rijden. En alle KTV’s,  amusementsparken, fitnesscentra, musea, parken en toeristenattracties zijn dus dicht. Ook de meeste restaurants zijn gesloten. Sommige supermarkten en winkels zijn nog open. We kunnen nog steeds eten bestellen bij bedrijven die bezorgen, maar we hebben wel minder opties.”

Wat maakt je leven nu anders, in deze omstandigheden?

“Mijn leven is nog nooit zo saai geweest! Ik ben niet echt een ‘indoor’ dier, maar ik probeer me aan te passen. Ik blijf thuis en kijk voornamelijk soapseries. Soms doe ik wat oefeningen en zing ik. Mijn vrienden kan ik niet ontmoeten, maar dankzij high tech producten en internet kan ik nog steeds communiceren met mensen en nieuws lezen. Normaal gesproken zouden mijn ouders en ik in deze periode in het geboortedorp van mijn moeder zijn om het Chinese Nieuwjaar te vieren, maar dat kon nu niet doorgaan.”

Welke invloed heeft het virus op de school en het leven van de studenten?

“De school is dicht. Alle medewerkers moeten elke ochtend om 10 uur op WeChat verslag uitbrengen over wat ze doen en hoe het staat met hun gezondheid. Buitenlandse docenten die op de campus wonen moeten elke dag om 6 uur ‘s avonds hun temperatuur laten opmeten bij de schoolpoort.”

Praat je erover met vrienden en familie? Zijn er gesprekken of ervaringen die je wil delen?

“Natuurlijk praten we over de uitbraak van het virus. Wanneer er belangrijk nieuws is houden we elkaar allemaal op de hoogte. Ik praat er ook over met een aantal vrienden uit het buitenland. Ik wil graag een ervaring met je delen die ik nooit meer zal vergeten. Op nieuwjaarsavond hier in China is het de traditie in heel China om het CCTV Chinese New Year Gala te kijken. Maar deze keer waren heel veel mensen niet in de stemming om de show te kijken, omdat we allemaal updates lazen over het Coronavirus. We zagen foto’s en video’s van duizenden dokters en verplegers in Hubei die hele lange dagen maakten zonder pauzes te nemen en te eten en drinken. We voelden ons allemaal zo vreselijk, onze harten werden gebroken. Het deed zoveel pijn om te zien dat de ziekenhuizen te weinig bedden en medische producten als handschoenen en maskers hadden. Veel mensen doneerden geld of producten aan de ziekenhuizen in Hubei. Die avond gaven we veel minder om het gala dan om de mensen die hard aan het werk waren en de patiënten: het had voor iedereen het moment moeten zijn om zich te herenigen met familie.”

Wat is nu je grootste zorg?

“Elke dag neemt het aantal bevestigde besmettingen toe. Ik maak me zorgen dat de situatie nog erger wordt”

Hoe denk je over de aanpak die de Chinese overheid neemt in deze situatie?

“Ik ben geen expert als het gaat om medische wetenschap, dus ik kan alleen praten vanuit het perspectief van een burger. De overheid in Hubei heeft zich in het begin van december niet gerealiseerd hoe serieus de situatie was. Daardoor hebben mensen in China in de hele maand december een normaal leven geleid en gereisd. Er gaan ook geruchten dat de overheid van Hubei het probleem niet meteen gerapporteerd heeft aan de centrale overheid, waardoor het een maand heeft geduurd voor het op nationaal niveau kwam. Maar toen medische experts het bestaan van het virus en de consequenties bevestigden, heeft de centrale overheid snel gereageerd en krachtige maatregelen getroffen zoals het afsluiten van steden, zenden van militaire dokters naar Hubei en het bouwen van mobiele ziekenhuizen. Op internet kunnen mensen een live stream volgen die laat zien hoe de mobiele ziekenhuizen worden gebouwd en er zijn miljoenen kijkers! In 2003, toen Sars uitbrak, was het hele land sterk aangedaan omdat we niet genoeg ervaring en faciliteiten hadden om met zo’n uitbraak om te gaan, Deze keer heb ik vertrouwen in ons land. En ik geloof dat onze overheid en die engelen in het wit ons beschermen voor het virus. Fingers crossed for China!”

Live stream van twee ziekenhuizen die in recordtempo worden gebouwd in Wuhan

Leave a Reply